Naslovnica Vježbe Vježbe za skoliozu

Vježbe za skoliozu

Skolioza je stanje u kojem je kralježnica iskrivljena u stranu, u obliku S ili C. To je na neki način bočna iskrivljenost tijela i pogađa i djecu i odrasle. Najčešće se ne zna uzrok skolioze, ali se može pretpostaviti da je loše držanje tijela itekako jedan veliki čimbenik koji ju može uzrokovati.
Međutim, postoje neki simptomi kojima se može otkriti skolioza na vrijeme i spriječiti njezino napredovanje. Neki simptomi odnose se na stanja kada se jedna lopatica ističe više od druge, kada ramena ili struk nisu ravna, jedna je noga duža od druge ili je jedan kuk viši od drugog. Ovo su simptomi lakših oblika skolioze. Za teže oblike simptomi su bol, teško disanje, itd.

Sadržaj:

Vrste skolioze

Skolioza se može vrlo lako razlikovati po mjestu gdje je lokalizirana, kako bi se mogle odrediti najbolje vježbe za određenu skoliozu.

Postoje dvije glave vrste skolioze:

Lumbalna je lokalizirana na slabinskom dijelu kralježnice.
Torakalna je lokalizirana na gornjem dijelu kralježnice.

Skolioza se može dijeliti i na strani na koju je kralježnica iskrivljena:

dekstrokonveksna skolioza – iskrivljenost je konveksno na desnu stranu.
sinistrokonveksna – iskrivljenost je konveksno na lijevu stranu.

Treća skupina na koju se može dijeliti skolioza je stupanj zakrivljenosti kralježnice. Sukladno tome postoji:

teška je skolioza treći stupanj i najteži oblik skolioze jer je tijelo iskrivljeno preko 50 stupnja.
srednja ili skolioza drugog stupnja je ona kod koje je iskrivljenost od 30 do 50 stupnjeva.
laka skolioza – skolioza prvog stupnja ili laka skolioza ima iskrivljenost do 30 stupnjeva.

Isto tako, četvrta skupina skolioze dijeli se prema dobi:

adultna skolioza javlja se u odrasloj dobi, tj. pretkraj puberteta.
adolescentna može nastati tijekom početka puberteta.
juvenilna skolioza može se javiti između treće godine života i početka puberteta.
infantilna skolioza javlja se prije djetetove treće godine života.

Skolioza se može dijeliti na skupine i svaka ima podskupine. Glavne četiri skupine su vrste skolioze, podjela po strani na kojoj je tijelo iskrivljeno, podjela po stupnju zakrivljenosti i prema dobi.

Vježbe

Vježbe za skoliozu primjenjuju se najprije zbog prevencije, ali ako je kasno za prevenciju onda itekako pomažu u ispravljanju lošeg držanja tijela jer ovim vježbama se pomaže u poboljšanju elastičnosti i snazi mišića.

Prema tome, primarni ciljevi vježbi za skoliozu su:

• veća mobilnost kralježnice
• uspostava ravnoteže
• pravilno disanje
• istezanje stražnjeg bedrenog mišića
• jačanje mišiće trbuha i leđa koji omogućavaju pružanje iz zgloba

Ima raznih vježbi za skoliozu, ali sve ovisi u koju skupinu spada skolioza, od gore već navedenih.

Vježbe za skoliozu mogu se dijeliti na:

Asimetrične vježbe primjenjuju se na lakši oblike dvostrane skolioze, gdje ima fiksne krivine. Ove vježbe mobiliziraju kralježnicu te jačaju mišiće istegnute izbočene strane i skraćene mišiće udubljene strane.

Simetrične vježbe – svrha simetričnih vježbi je da povećavaju stabilnost kralježnice te da ojačaju abdominalnu i leđnu muskulaturu. To znači da ove vježbe ispravljaju loše držanje tijela jačanjem trbušnih pa i leđnih mišića. U ovim vježbama naglašavaju se vježbe istezanja, vježbe na lopti ili balansnoj platformi te vježbe za pravilno držanje tijela.

Osim toga, postoji kombinacija asimetričnih i simetričnih vježbi za skoliozu. Ove vježbe izvode se na podu na strunjači te uz lopte, štapove ili švedske ljestve. Na kraju, u fizikalnoj terapiji primjenjuju se i kondicijske vježbe kako bi suptilno djelovale na krivinu.

Asimetrične vježbe za desnu prsnu skoliozu

1. Legnite potrbuške na pod i ispružite desnu ruku iznad glave, a lijevu ostavite uz tijelo. Dignite ramena, glavu i ruke tako da jako istegnete kralježnicu.

2. Legnite potrbuške na pod, desnu ruku ispružite iznad glave, a lijevu ostavite uz tijelo. Glavu i prsni dio kralježnice dignite s poda, a trup treba povlačiti na desnu stranu.

3. Legnite na leđa, ruke su ispružene uz tijelo, a natkoljenice na lopti. Ispružite i podignite lijevu nogu što više možete. Položaj zadržite 20-ak sekundi.

4. Legnite na lijevi bok. Donja je ruka savijena i ispod glave, a noge su ispružene. Glavu podignite s poda, a gornju ruku stavite na glavu i pružite otpor podizanju.

5. Legnite na lijevi bok. Ispružite lijevu ruku i stavite ispod glave, a desnu ruku ispružite i ostavite na tijelu. Podignite trup s poda s lijevom rukom, a noge su zajedno i fiksirane.

6. Namjestite se na lopti za bočno istezanje. Loptu stavite na desnu stranu tijela. Kleknite kraj lopte desnom nogom, a lijevu ispružite na bočnu stranu prema van. Vlastitu težinu prebacite na desnu nogu, a lopta mora podupirati bočnu stranu tijela. Lijevu ruku istegnite preko glave te zadržite ovaj položaj 20-ak sekundi.

Asimetrične vježbe za lijevu slabinsku skoliozu

1. Legnite potrbuške na pod, ruke su ispružene kraj tijela te istegnite trup na lijevu stranu. Istovremeno, desnom rukom uhvatite desno koljeno.

2. Legnite potrbuške na pod, ruke su ispružene kraj tijela i trup istegnite na lijevu stranu. Ispružite lijevu nogu te ju odmaknite u lijevu stranu, a desnu nogu ispružite na podu.

3. Legnite potrbuške na pod i ispružite noge. Lijevu nogu savijte u koljenu te natkoljenicu odmaknite i pritisnite o pod. Desnu nogu za to vrijeme podignite i istegnite.

4. Smjestite se tako da ste naslonjeni na dlanove i koljena, tj. u četveronožni položaj. Lijevu nogu savijte u koljenu i povucite prema prsnom košu, a stopalo ne smije dodirivati pod. Možete staviti podloga za ravnotežu ispod desnog koljena koji je na podu.

5. Koristeći švedske ljestve, tj. u visećem položaju, savijte lijevu nogu, ispružite ju u koljenu te ju odmaknite na lijevo. Desnu nogu istegnite.

6. Koristeći švedske ljestve, tj. u visećem položaju, obje noge istovremeno odmaknite na lijevo.

7. Koristeći švedske ljestve, tj. u visećem položaju, lijevu nogu prebacite preko desne te ih odmaknite na desnu stranu.

8. Koristeći švedske ljestve, tj. u visećem položaju, ispružite noge te ih savijte u koljenu. Natkoljenice podignite horizontalno, a koljena gurajte na lijevo. Istovremeno desnu stranu zdjelice prilijepite što više uz ljestve.

Kombinacije vježbi za desnu prsnu i lijevu slabinsku skoliozu

1. Legnite na trbuh te prste isprepletite na potiljku. Laktove i ramena podignite te povlačite trup u desno. Istovremeno, noge ispružite te ih odmaknite u lijevo.

2. Smjestite se tako da ste naslonjeni na dlanove i koljena, tj. u četveronožni položaj. U tom položaju u isto vrijeme podignite desnu nogu unatrag i na lijevo, a lijevu ruku naprijed i u desno. Ruku i nogu podignite do trupa, a ispod lijevog koljena koje je na podu možete staviti podlogu za ravnotežu.

3. Koristeći švedske ljestve, tj. u visećem položaju, uhvatite prečku najviše lijevom rukom, a manje desnom te odmaknite obje noge u lijevu stranu.

Vježbe za lijevu totalnu skoliozu

1. Ležeći na trbuh, ruke su na potiljku, a noge su ispružene. Podignite laktove, glavu i ramena s poda i povucite lijevu nogu i trup na lijevo. Desnu nogu ispružite i istegnite na podu.

2. Ležeći na trbuh, ispružite obje noge, a lijevu ćete saviti u koljenu te privući prsnom košu. Desnu nogu ćete za to vrijeme istegnuti.

3. Koristeći švedske ljestve, tj. u visećem položaju, uhvatite prečku najviše desnom rukom, a manje lijevom te odmaknuti obje noge u lijevu stranu.

Ako vježbate u teretani, a ne kod kuće, onda za skoliozu nije dobro koristiti sprave za vježbanje nego loptu za vježbanje. Lopta uvijek potiče leđne mišiće na aktivnost, dok sprave za vježbanje podupiru leđne mišiće i stražnjicu pa su oni tijekom vježbe neaktivni te se opuste. Isto tako, vježbe na lopti poboljšaju svjesnost o položaju tijela u prostoru i njegovo pokretanje.

Jedna od najpopularnijih i najučinkovitijih metoda liječenja skolioze i drugih deformacija je Schroth metoda. Ovaj oblik terapije najčešće se primjenjuje za liječenje skolioze kod djece.

Schroth metoda oblik je fizikalne terapije koja se posebno prilagođava pacijentu. Metoda Schroth nazvana je po Katharini Schroth te je poznata u svijetu kao najcjelovitiji pristup u kineziterapiji za deformacije kralježnice.

Prema ovoj metodi najvažnije je trodimenzionalno disanje, tj. disanje kojim se može postignuti derotacija krivine uz dobro pozicioniranje u vježbama.

Vježbe se prema ovoj metodi izvode individualno i pod nadzorom stručnjaka, tj. Schroth terapeuta. Terapeut prvo mora dati procjenu o tipu skolioze djeteta i prema tome odrediti najprihvatljivije i najbolje vježbe.

Liječenje skolioze kod odraslih odrađuje se drugačijim oblicima kineziterapije. Za lakše oblike skolioze mogu se primijeniti vježbe disanja uz ispravljanje držanja, vježbe istezanje skraćenih mišića, plivanje i vježbanje u vodi te masaže od strane stručnjaka. Pacijenti težih oblika skolioze najčešće se moraju operirati.

Dodatni oblici vježbanja mogu biti:

• terapijsko jahanje (hipoterapija)
• plivanje
• aktivnosti koje ne opterećuju kralježnicu, a opet potiču rad srca i dišnog sustava

Terapijsko jahanje potiče održavanje ravnoteže, ispravno držanje tijela, tj. trupa i glave te se ujednačavaju tonus mišića nogu i trupa.

Pri odrađivanju vježbi za skoliozu jako je bitno njihovo pravilno izvođenje. Ako ih pravilno ne izvodite, možete napraviti više štete. Vježbe se izvode individualno, kao što je spomenuto ranije.

Izvode se ovisno o stupnju deformacije i samoj dobi pacijenta, ali i o njihovim mogućnostima te ciljevima koje žele postići.

Zbog tih čimbenika treba itekako pripaziti pri vježbanju i početi s manjim brojem ponavljanja te s vremenom povećavati kako bi vježbe bile učinkovite i pomogle u ispravljanju skolioze.

Vježbe za skoliozu se dijele na simetrične, asimetrične i kombinaciju jednog i drugog. Osim toga, preporučuju se i aktivnosti poput jahanja, plivanja i druge koje neće opteretiti kralježnicu.

Prethodni članakVježbe za koljena
Sljedeći članakTrn u peti

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Posljednji članci

Trn u peti

Trn u peti je naziv za koštane izrasline na kosti pete. Mogu biti šiljaste, kukaste ili plosnate. Uglavnom su kraće od 1 cm. Nastaju...

Vježbe za skoliozu

Skolioza je stanje u kojem je kralježnica iskrivljena u stranu, u obliku S ili C. To je na neki način bočna iskrivljenost tijela i...

Vježbe za koljena

Osnovna funkcija koljena je obavljanje svakodnevnih pokreta poput ispružanja, savijanja ili rotiranja. Također, vrlo je bitan zglob u ljudskom tijelu jer spaja goljeničnu s...

Operacija koljena

Operacija koljena je vrlo česta operacija tijekom koje dolazi do zamjene oštećenog ili istrošenog koljena s umjetnim zglobom. Ova operacija se najčešće obavlja na...

Bol u ramenu

Vjerojatno ne razmišljate puno o ramenima sve dok iznenada jednom u životu ne osjetite bol. Bol u ramenu mogu uzrokovati najbanalnije stvari poput četkanja...