Naslovnica Savjeti Trn u peti

Trn u peti

Trn u peti je naziv za koštane izrasline na kosti pete. Mogu biti šiljaste, kukaste ili plosnate. Uglavnom su kraće od 1 cm. Nastaju neprimjetno tijekom nekoliko mjeseci ili čak godina, a u tom vremenu pojedinac još uvijek nije osjetio nikakvu bol ili nelagodu.

Trn u peti je prilično česta pojava, a tome ide u prilog činjenica da se javlja kod 1 od 10 osoba, dok je omjer boli i učestalosti javljanja kod osoba 1:20.

Trn u peti je povezan sa stanjem poznatijem pod nazivom plantarni fasciitis. Kada se ošteti ovaj ligament koji se proteže po stopalu, tijelo stvara naslage kalcija u petnoj kosti jer ga tako nastoji popraviti. Nažalost, s vremenom ovo stanje uzrokuje veliku bol i oštećenje pete.

Sadržaj:

Najčešći uzroci

Ovo stanje je često uzrokovano naprezanjem mišića, istezanjem ligamenata, stalnim kidanjem membrane koja prekriva petnu kost. Najčešće se javlja kod sportaša, posebno onih čije aktivnosti uključuju velike količine trčanja i skakanja. Osim toga, trn u peti često uzrokuje plantarni fascitis odnosno upala tetive luka stopala.

Kako prepoznati „trn u peti“?

Trn u peti obično ne ukazuje ni na kakve simptome. No u nekim slučajevima povezuje ga se s povremenom ili kroničnom boli osobito prisutnom tijekom hodanja ili trčanja, na području unutarnje i donje strane pete. Općenito govoreći, uzrok boli nisu same izrasline kalcija nego oštećenje mekog tkiva.

Mnogi ovu bol opisuju kao probadajuću, odnosno kao da im je netko u petu zabio nož ili štipaljku. Kasnije tijekom dana, probadajuća bol pretvara se u tupu. Osim toga, pojedinci se često žale da se oštra bol vraća tijekom ustajanja nakon dužeg sjedenja.

Čimbenici koji utječu na ovo stanje

Faktori rizika

 • Poremećaji u hodanju koji pretjerano opterećuju petnu kost, živce i ligamente
 • Hodanje ili trčanje na tvrdoj podlozi
 • Istrošena obuća, pogotovo ona koja ne podupire svod stopala
 • Prekomjerna težina
 • Dijabetes
 • Ravna stopala ili visoki svodovi stopala
 • Dob: trn u peti najčešće pogađa osobe starije od 40 godina zbog smanjene elastičnosti ligamenta

Trn u peti češće pogađa žene, nego muškarce, vjerojatno zato što je ženska obuća više „za pokazivanje“. Stalno stajanje ili dizanje teških predmeta uzrokuje naprezanje svoda stopala, što negativno utječe na stanje pete.

Postavljanje dijagnoze

S obzirom na to da trn u peti može ostati skriven više mjeseci ili čak godina, jasno je da se ne postavlja nikakva dijagnoza sve dok ne počnu bolovi i problemi tijekom hodanja.

Liječnici će prilično lagano dijagnosticirati stanje, naravno, ako u obzir uzmu vaše simptome (osjećaj zabijanja noža u petu pri svakom koraku). Međutim, ako sumnja na prijelom, poslat će vas na rendgen koji će dati jasnu sliku.

Liječenje

Liječenje trna u peti ovisi o trenutnom stanju. Pacijentu se mogu propisati protuupalni lijekovi, fizikalna terapija, terapija udarnim valom ili tzv. manualna medicina. Samo liječenje može trajati nekoliko tjedana, premda simptomi mogu biti prisutni i nekoliko mjeseci.

Za tretiranje ovog zdravstvenog stanja preporučuje se izrada i nošenje adekvatnih ortopedskih uložaka koji podupiru stopalo. Tu su i jastučići za petu koji ublažavaju i smanjuju pritisak na to bolno mjesto.

Kada je potrebna operacija?

Ako se tijekom 9-12 mjeseci tradicionalnim liječenjem ne uspiju izliječiti simptomi ovog stanja, vjerojatno će biti potrebna operacija kojom će se ublažiti bol i vratiti pokretljivost. Kirurške tehnike odnose se na uklanjanje koštanih izbočina.

Kako si mogu pomoći kod kuće?

Ako patite od bolova u peti, tu je dobra vijest za vas : više od 90% situacija može se uspješno liječiti bez operacije ili medicinskih intervencija. Važno je na vrijeme početi tretirati ovo stanje čim osjetite malu količinu boli, nelagode, osjećaj ubadanja u peti i slično. Što prije započnete s tradicionalnim tretmani, prije ćete ublažiti i odagnati bol.

ODMARAJTE SE
Adekvatni odmor, posebno nakon intenzivnih tjelesnih aktivnosti, dugog stajanja ili podizanja teških predmeta, omogućuje zacjeljivanje ligamenta i okolnog tkiva, kao i mikro ozljeda koje uzrokovati pogoršanje trenutnog stanja.

STAVLJANJE HLADNOG OBLOGA
Kadgod primijetite crvenilo ili upalu u predjelu pete, stavite hladan oblog i držite ga 20-ak minuta. Hladan oblog potiče zacjeljivanje i ublažava bol, budući da djeluje protuupalno te u isto vrijeme i kao analgetik.

NOŠENJE SPECIJALIZIRANIH ORTOPEDSKIH ULOŽAKA
Ortopedski ulošci smanjuju pritisak na petu jer podižu oštećeni ligament.

REDOVNO SE ISTEŽITE
Istezanje jača i poboljšava fleksibilnost ligamenta i okolnog tkiva te potiče zacjeljivanje.
Neki su ljudi izliječili trn u peti neinvazivnom enzimskom terapijom koja utječe na to kako tijelo apsorbira kalcij.

Ako sumnjate na to da je trn u peti nastao zbog problema s apsorpcijom kalcija ili zbog nedostatka kalcija, sve ranije navedeno može biti od velike pomoći. Isto tako, dodaci prehrani poput magnezija poboljšavaju čvrstoću kostiju i apsorpciju kalcija.

5 savjeta o tome kako u budućnosti spriječiti ovo stanje

 1. Nosite udobnu obuću koja ima apsorbirajući potplat i čvrste potpetice.
 2. Za svaku pojedinu aktivnost obucite odgovarajuću obuću.
 3. Prije svake aktivnosti dobro se zagrijte i odradite vježbe istezanja.
 4. Svakodnevno hodajte najmanje 30 minuta.
 5. Izbjegavajte nošenje istrošene obuće.
Prethodni članakVježbe za skoliozu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Posljednji članci

Trn u peti

Trn u peti je naziv za koštane izrasline na kosti pete. Mogu biti šiljaste, kukaste ili plosnate. Uglavnom su kraće od 1 cm. Nastaju...

Vježbe za skoliozu

Skolioza je stanje u kojem je kralježnica iskrivljena u stranu, u obliku S ili C. To je na neki način bočna iskrivljenost tijela i...

Vježbe za koljena

Osnovna funkcija koljena je obavljanje svakodnevnih pokreta poput ispružanja, savijanja ili rotiranja. Također, vrlo je bitan zglob u ljudskom tijelu jer spaja goljeničnu s...

Operacija koljena

Operacija koljena je vrlo česta operacija tijekom koje dolazi do zamjene oštećenog ili istrošenog koljena s umjetnim zglobom. Ova operacija se najčešće obavlja na...

Bol u ramenu

Vjerojatno ne razmišljate puno o ramenima sve dok iznenada jednom u životu ne osjetite bol. Bol u ramenu mogu uzrokovati najbanalnije stvari poput četkanja...