Naslovnica Operacije Operacija ramena

Operacija ramena

Rame se sastoji od tri glavne kosti, dva zloba, tetiva i mišića. S obzirom na to da ima toliko dijelova, postoje razne ozljede koje mogu narušiti pravilno funkcioniranje ramena. Isto tako, postoji i varijacija zahvata kojima se mogu tretirati stanja.

Sadržaj:

Vrste operacija ramena

Postoje više tipova operacija ramena:

• Artroskopija ramena
• Operacija rotatorne manšete ramena
• Operacija labruma
• Liječenje artritisa na ramenu
• Tretiranje loma

Jedna od najčešćih operacija nakon artroskopije ramena je operacija rotatorne manšete ramena.

Što je rotatorna manšeta ramena?

Rotatorna manšeta je grupa mišića u ramenu koji pomažu podići i kružno rotirati ruku. Osim toga, drži zglob ramena na svom mjestu.

Međutim, nekada dolazi do rupture tetiva ili ih pričepe kosti oko njih kada osoba doživi ozljedu, poput pada na ruku.

Isto tako, zglob se s vremenom istroši i to može stvoriti iste probleme. Bol može biti izuzetno jaka kod ovakvog problema.

Kada se izvodi?

U slučaju da nekirurški tretmani (odmor, stavljanje leda, lijekovi i fizikalna terapija) ne pomažu, tada se liječnik najčešće odlučuje na rješavanje problema operacijom.

Prema tome, operacija dolazi u obzir ako:

  • simptomi traju dulje od 6 do 12 mjeseci
  • osoba ima veću rupturu (više od tri centimetara)
  • osoba osjeća slabost i ima smanjenu pokretljivost ramena
  • ruptura je uzrokovana ozljedom

Operacija pomaže u smanjenju boli i vraćanje funkcije ramenu. Otvorena operacija je vrsta operacije koja je vjerojatno najstarija i prva je tehnika za tretiranje rotatorne manšete ramena. Tijekom godina razvili su i druge, manje invazivne opcije kao što je artroskopija.

Međutim, ako pacijent ima veliku i kompleksnu rupturu, kirurg će se najvjerojatnije odlučiti na metodu otvorene operacije. Mala ruptura može se tretirati artroskopijom, ali one veće i kompleksnije rješavaju se najčešće otvorenom operacijom.

Operacija

Pripreme

Prije početka operacije pacijenta se stavlja pod opću anesteziju koja ga potpuno uspava. Međutim, pacijent se može posavjetovati s liječnikom o tome koji bi oblik anestezije bio pogodniji.

Isto tako, najvjerojatnije će pacijentu umrtviti taj dio ramena i ruke na kojoj će se operacija izvoditi.

Tijekom operacije

  1. Kirurg radi veliki rez (od par centimetara) na ramenu.

2. Odvaja mišić ramena tako da može direktno doći do problematične tetive. Ovo je praktično ako se treba zamijeniti zglob ramena.

3. Otvorena operacija je dobra opcija ako je ruptura velika, složena ili je potrebno napraviti rekonstrukciju, poput prijenosa tetive.

Oporavak

Lijekovi

Nakon operacije, pacijent će osjetiti bolove, ali to je potpuno prirodan proces zacjeljivanja. Liječnik će pacijentu dati lijekovi protiv bolova, tj. analgetike kako bi se ubrzalo zacjeljivanje.

Lijekovi se najčešće preporučuju samo kao kratkotrajna pomoć protiv bolova. Neke vrste lijekova protiv bolova su:

• opioidi
• nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID)

Liječnik će nekada kombinirati različite lijekove protiv bolova.

Treba biti oprezan s opioidima jer, iako pomažu protiv bolova nakon operacije, oni su narkotici i mogu stvoriti ovisnost.

Rehabilitacija

Rehabilitacija je ključna za ponovno funkcioniranje ramena tijekom svakodnevnih aktivnosti. Zato će program fizikalne terapije ojačati rame i vratiti pokretljivost.

Rehabilitacija prolazi različite faze:

Imobilizacija

Nakon operacije rame se treba zaštititi dok tetiva ne zacijeli. Pacijent će najvjerojatnije nositi ortozu za imobilizaciju ramena da se ruka ne bi previše micala. Time se sprječava korištenje ruke od četiri do šest tjedana. Duljina nošenja ortoze ovisi o intenzitetu ozljede.

Pasivne vježbe

Iako je ruptura zacijelila, mišići u ruci su i dalje slabi zbog nekorištenja. Kada liječnik odluči da se ortoza može skinuti, fizioterapeut će pacijentu pomoći oko pasivnih vježbi. Takve vježbe se odrađuju kako bi se poboljšao raspon pokretljivosti ramena.

Tijekom pasivnih vježbi terapeut podupire ruku pacijenta i pomiče ga u razne pozicije. Većinom se ovakve vježbe počnu odrađivati unutar četiri do šest tjedana nakon operacije.

Aktivne vježbe

Nakon četiri do šest tjedana, pacijent će uznapredovati i početi raditi i aktivne vježbe bez potpore i pomoći terapeuta. Od 8 do 12 tjedna fizioterapeut će početi pacijentu davati vježbe snage. Potpuni oporavak se može očekivati nakon par mjeseci. Većina pacijenata već ima odgovarajuću snagu i pokretljivost do petog tjedna nakon operacije.

Komplikacije

Komplikacije koje se mogu pojaviti nakon operacije su:

• infekcije
• oštećenja živca
• odvajanja mišića
• ukočenost
• ponovna ruptura

Faktori koji mogu smanjiti vjerojatnost zadovoljavajućeg rezultata su:

• slaba kvaliteta tetiva i tkiva
• velike rupture
• starost: iznad 65 godina
• nepravilno izvedena rehabilitacija
• ne pridržavanje uputa i ograničenja nakon operacije
• pušenje

Rehabilitacija ramena se sastoji od imobilizacije, pasivnih te aktivnih vježbi, uz koje će pacijent u roku od osam tjedana moći vratiti veliki dio snage u svoje rame. Potpuni oporavak ramena se očekuje nakon par mjeseci.

Prethodni članakSmrznuto rame
Sljedeći članakOperacija kuka

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Posljednji članci

Trn u peti

Trn u peti je naziv za koštane izrasline na kosti pete. Mogu biti šiljaste, kukaste ili plosnate. Uglavnom su kraće od 1 cm. Nastaju...

Vježbe za skoliozu

Skolioza je stanje u kojem je kralježnica iskrivljena u stranu, u obliku S ili C. To je na neki način bočna iskrivljenost tijela i...

Vježbe za koljena

Osnovna funkcija koljena je obavljanje svakodnevnih pokreta poput ispružanja, savijanja ili rotiranja. Također, vrlo je bitan zglob u ljudskom tijelu jer spaja goljeničnu s...

Operacija koljena

Operacija koljena je vrlo česta operacija tijekom koje dolazi do zamjene oštećenog ili istrošenog koljena s umjetnim zglobom. Ova operacija se najčešće obavlja na...

Bol u ramenu

Vjerojatno ne razmišljate puno o ramenima sve dok iznenada jednom u životu ne osjetite bol. Bol u ramenu mogu uzrokovati najbanalnije stvari poput četkanja...