Naslovnica Operacije Operacija kuka

Operacija kuka

Operacija kuka je jedna od čestih i najuspješnijih operacija. Većina pacijenata koji trebaju operaciju kuka najčešće zamjenjuju kuk djelomično ili potpuno. Pacijenti su najčešće ljudi od 60 do 80 godina.

Sadržaj:

Kome je potrebna operacija?

Osoba treba razmisliti o operaciji kuka ako ima ovakve simptome:

 • Jaki bolovi u kuku koji se ne mogu riješiti lijekovima i smetaju pri svakodnevnim aktivnostima
 • Tromost kuka koji ograničava kretanje i zbog toga je pacijentu teško hodati

Osim toga, osobe koje najčešće trebaju imati operaciju kuka su one koje imaju:

 • Osteoartritis (najčešći razlog)
 • Reumatoidni artritis
 • Prijelom kuka
 • Septički artritis
 • Poremećaje koji uzrokuju neobičan rast kostiju (koštane displazije)

Operacija kuka, koja se još naziva i artroskopija kuka, najbolja je opcija za one kojima bol kuka ometa svakodnevne aktivnosti i u situacijama kada nekirurški tretmani više ne smanjuju bol.

Koliko novi kuk može trajati?

Novougrađeni kukovi mogu potrajati čak do 20 godina, a neki i duže. Sve zapravo ovisi o vrsti implantata i dobi pacijenta.

Ako se umjetni kuk ili implantat mora zamijeniti, to je najčešće zato što je s vremenom olabavio ili se istrošio. Ovakva vrsta operacije se zove revizija (reoperacija) proteze kuka.

Pripreme za operaciju

Prije govora o operaciji kuka, pacijent će morati otići ortopedu na pregled. Kirurg će pacijentu najprije pogledati medicinsku povijest i utvrditi koje lijekove trenutno koristi.

Zatim će ga najvjerojatnije poslati na:

 1. pregled kukova te se posebno obraća pozornost na raspon pokreta u zglobu i u okolnim mišićima
 2. pretrage krvi
 3. rendgenske snimke, a MR je rijetko potreban

Nije loše par tjedana prije operacije (koliko liječnik dopusti) raditi lagane vježbe poput hodanja i plivanja kako bi pacijent ojačao mišiće oko kuka. Fizioterapeut može dati korisne vježbe koje osoba može raditi u tom vremenu.

Pacijent prije operacije mora proći niz bitnih pretraga kako bi kirurg dobio cjelokupnu sliku njegova zdravlja i stanja.

Postupak

Operacija kuka se inače obavlja pod općom anestezijom, tj. kada je pacijent potpuno uspavan. No može se obaviti i pod lokalnom anestezijom (iako rjeđe), kada je pacijent budan, ali ne osjeća ništa od struka pa na dolje. Nekada se pacijentu daje i epiduralna, što je slično lokalnoj anesteziji.

Tijekom operacije:

 1. Kirurg radi rez kroz slojeve tkiva na prednjoj ili bočnoj strani kuka
 2. Potpuno ili djelomično uklanja oštećeni zglob kuka pri čemu se ostavlja zdravi dio kuka
 3. Kirurg stavlja umjetni zglob ili implantat u zdjeličnu kost
 4. Zamjenjuje kružni dio na vrhu bedrene kosti s umjetnom kuglom, koja se stalkom pričvršćuje u bedrenu kost

Isto tako, ne provode se sve operacije kuka na isti način. Postoje različite varijante operacija kuka koje kirurzima omogućuju jednostavnije obavljanje zahvata.

Ova operacija najčešće traje do dva sata. Danas, ovaj se zahvat sve više razvija i poboljšava. Kirurzi rade na tehnikama koje su manje invazivne i koje mogu smanjiti vrijeme trajanje oporavka i boli.

Oporavak

Nakon operacije, pacijent najčešće ostaje u bolnici do pet dana, ali nekada to ovisi od osobe do osobe. Fizikalna terapija inače počne dan nakon operacije i može trajati od par tjedana do par mjeseci nakon operacije.

Kada se osobu pusti iz bolnice, liječnik će dati jasne upute o tome kako se brinuti o kuku.

Na početku pacijent će hodati sa štakama, a s vremenom i sa štapom. Fizioterapeut će mu dati vježbe koje će ojačati mišiće kuka i pružiti potporu kuku tijekom oporavka.

Tijekom šest tjedana od operacije pacijentu se preporučuju lagane aktivnosti. Međutim, svatko se drugačije oporavlja i zato se treba obratiti liječniku za savjete.

Neki savjeti koji mogu pomoći pacijentu nakon operacije kuka su:

 • pacijent se može dogovoriti s prijateljem ili članom obitelji da mu donosi gotova jela dok se oporavlja
 • predmete po domu treba staviti u razini struka, tako da se pacijent ne mora saginjati ili rastezati da dohvati predmet koji je visoko na polici
 • stepenice se trebaju minimalno koristiti, no ako se pacijent nužno mora penjati ili silaziti sa stpenica, neka to bude najviše dva puta na dan
 • treba sjediti na čvrstoj stolici i leđa držati uspravno
 • maknite tepihe s podova kako bi se izbjegli padovi
 • koristite povišeno sjedalo na WC školjci jer će to spriječiti prekomjerno savijanje kukova

Neki ozbiljni rizici su vrlo malo vjerojatni, no one na koje pacijent treba pripaziti su:

• Dislokacija kuka
• Infekcija na mjestu reza
• Ozljede krvnih živaca i žila
• Duboka venska tromboza
• Prijelom kostiju oko zamijenjenog kuka prije ili nakon operacije
• Razlike u duljini nogu

Aktivnosti i vježbe trebaju biti dio svakodnevice kako bi vratili snagu zglobu i mišićima. Fizioterapeut će najvjerojatnije preporučiti vježbe snage i pokretljivosti te pacijenta naučiti hodati sa štakama ili sa štapom.

Očekivanja

Novi kuk bi trebao nakon operacije smanjiti bolove koje je pacijent osjetio prije operacije i povećati raspon kretanja u zglobu. Međutim, pacijent ne može očekivati da će moći sve što je mogao prije početka bolova koljena te ipak mora i dalje biti oprezan.

Aktivnosti i sportovi, poput košarke, trčanja, mogu naprezati novo koljeno. S vremenom pacijent će moći plivati, voziti bicikl, igrati golf, itd.

Prethodni članakOperacija ramena
Sljedeći članakDiskus hernija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Posljednji članci

Trn u peti

Trn u peti je naziv za koštane izrasline na kosti pete. Mogu biti šiljaste, kukaste ili plosnate. Uglavnom su kraće od 1 cm. Nastaju...

Vježbe za skoliozu

Skolioza je stanje u kojem je kralježnica iskrivljena u stranu, u obliku S ili C. To je na neki način bočna iskrivljenost tijela i...

Vježbe za koljena

Osnovna funkcija koljena je obavljanje svakodnevnih pokreta poput ispružanja, savijanja ili rotiranja. Također, vrlo je bitan zglob u ljudskom tijelu jer spaja goljeničnu s...

Operacija koljena

Operacija koljena je vrlo česta operacija tijekom koje dolazi do zamjene oštećenog ili istrošenog koljena s umjetnim zglobom. Ova operacija se najčešće obavlja na...

Bol u ramenu

Vjerojatno ne razmišljate puno o ramenima sve dok iznenada jednom u životu ne osjetite bol. Bol u ramenu mogu uzrokovati najbanalnije stvari poput četkanja...